Τοπικός Τύπος:Αφιερώματα στην Ενορία μας


Εσπερινό μνήμης... στον Δραπανιά Κισάμου
ΑΦΟΡΜΕΣ

23 Μαΐου 2011 8:12 πμ Σχολιάστε
Γράφει η ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΕΓΡΕΔΑΚΗ
´Η Ενορία Αγίου Νικολάου Δραπανιά σας προσκαλεί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για την εορτή (Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Νικολάου) και την πνευματική αποσπερίδα που διοργανώνει εις μνήμη του μακαριστού Ιερέα Ιωάννη Τσιμπογιάννη, ο οποίος διακόνησε την Ενορία μας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετέφερε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου Δραπανιά´.
…Παρασκευή είκοσι του Μάη, το βραδάκι… Το πρόγραμμα στην πρόσκληση είχε κι άλλα μέρη ενδιαφέροντα.
Ο κόσμος, πολύς, παρακολούθησε τον Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, αλλά και προσκύνησε το ιερό λείψανο…
Κατόπιν πήρε θέση στην ανακαινισμένη πανέμορφη αυλή του Αγίου, να παρακολουθήσει την ομιλήτρια.
Την κα Ελευθερία Μπολέτη – Μπαντουράκη, ανιψιά του αείμνηστου ιερέα Τσιμπογιάννη, στον βίο και την πολιτεία του οποίου, αναφέρθηκε διεξοδικά.
Η κυρία Μπολέτη μίλησε για σαρανταπέντε ολόκληρα λεπτά και ο κόσμος την άκουσε με ενδιαφέρον και συγκίνηση.
Με διηγήσεις άμεσες και παραστατικές, έδωσε όλο το εύρος και το βάθος της εποχής του Σμυρνέικου τοπίου, γενικώς.
Της καταστροφής της Σμύρνης, το χρονικό των οδυνηρών γεγονότων… τον ξεριζωμό.
Τη βαρβαρότητα που έζησαν μικροί μεγάλοι… τον φόβο!
Τις περιπέτειες του ιερέα Τσιμπογιάννη. Την αγωνία του, την ευθύνη του για το χωριό του, τους ανθρώπους του, που τον είχαν παρηγοριά και στήριγμα…
Τη συνεννόηση με τους Τούρκους. Την οργή και τη θλίψη του, να βιώνει τη βεβήλωση των εκκλησιών και την καταστροφή των κειμηλίων από τον τουρκικό στρατό!
Τους θρήνους σε χρόνο ανύποπτο, από τους πρώτους νεκρούς του χωριού του…
Τις επιθέσεις των Τούρκων… Τα εγκλήματα… Πώς επέζησε… Πώς πέρασε στην εσχατιά της Λεβεντογέννας και σήκωσε τα Αγια των Αγίων του Αγίου Νικολάου Μύρωνος Προστάτη του Δραπανιανού χωριού κι αγαπημένου του Αγίου.
Ο βιωματικός εν πολλοίς, άμεσος λόγος της κυρίας Μπολέτη, ήταν μια κατάθεση τιμής για τον ξεριζωμό κυρίως και την προσωπική αξία των προσφύγων στη φτωχή κι αποδυναμωμένη πατρίδα, ούτως ή άλλως.
Αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπε ξαναρίζωσαν με κόπο, εργασία ατελείωτη, θυσίες, ιδέες δεξιότητες, και με τη δύναμη του Θεού, δημιούργησαν, άνθισαν και διαιωνίστηκαν στον νέο τους τόπο.
Εκείνος ο πόνος και η νοσταλγία της καρδιάς για το λατρεμένο χώμα τους, έμεινε φλογίτσα της μνήμης που δεν σβήνει ποτέ…
Εκείνο το χώμα, που, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, σε λίαν πρόσφατη επίσκεψή του, στην οποία συνόδευσε πολύ μεγάλη συντροφιά, προέτρεπε να το πατούν σεμνά, με σεβασμό και αγάπη, γιατί έζησε πολύ πόνο και οδύνη η γη της Ιωνίας στην ιστορία της…
…Πατέρα Αλέξανδρε Φαντάκη, ενορίτη άξιε της περιοχής του Δραπανιά, που διακονείτε μη παραλείποντας την προβολή του Θρησκευτικού Πολιτισμού, στην αυλή και τον χώρο της αρχοντικής φιλοξενίας του Αγίου, λατρεμένου της θαλασσινής ζωής και όχι μόνο, θα πρέπει να είστε ικανοποιημένος, που το Πολιτιστικό παρόν, βαίνει καλώς!


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/67747-aformes/#ixzz3NMB3JC6v
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on FacebookΑρχιερατικός Εσπερινός και εγκαίνια ενοριακού πνευματικού κέντρου στο Δραπανιά

Στον πανηγυρικό Εσπερινό σήμερα το απόγευμα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Δραπανιά Κισάμου Χανίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Εν συνεχεία ακολούθησε η τελετή του αγιασμού των εγκαινίων στο παρακείμενο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της ενορίας.
Για τον άξιο εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Φαντάκη και τη γόνιμη διακονία του αναφέρθηκε επαινετικά ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους τους πιστούς που βοήθησαν αυτή την προσπάθεια.
Σημείο, όμως, αναφοράς, μεταξύ άλλων, στην εκτεταμένη πλούσια ομιλία του μητροπολίτη, ήταν η πρόσφατη φράση πολιτικού προσώπου, το οποίο, θεωρεί την Εκκλησία και τους κληρικούς ως μη παραγωγικούς…


Εμφανίσεις: 55927
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του Ημερολογίου 2014 και η κοπή της Βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Ενορίας Δραπανιά στο πολύ όμορφο Πολιτιστικό Κέντρο παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Το ημερολόγιο με θέμα: «Περισπουδάζοντας την Αρχαία Μήθυμνα» παρουσίασαν ο ιστορικός - αρχαιολόγος Μανώλης Μαρινάκης (ο οποίος έγραψε τα κείμενα), η αρχιτέκτων Γεωργία Καλάθια και ο αρχαιολόγος - βυζαντινολόγος Γιάννης Φαντάκης.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγουκ. Πόπη Γεωργουλάκη - Παπαδάκη και ο ιερέας του χωριού π. Αλέξανδρος Φαντάκης. Το στοχαστικό ποίημα του για την αρχαία Μήθυμνα απήγγειλε ο λογοτέχνης κ. Θανάσης Δεικτάκης.

*ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ. 

Το βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Δραπανιά με το Ιερό προς το νότο!


Τα εγκαίνια του Ενοριακού Κέντρου και ο Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στο Δραπανιά. Ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου