Ενορία Αγίου Νικολάου Δραπανιά

Ενορία Αγίου Νικολάου Δραπανιά

drapanias agios nikolaosΟ Δραπανιάς είναι ένα από τα ιστορικά και αιματοβαμμένα χωριά του Νομού Χανίων με σύνθετη κοινωνική δομή, πλούσια παραγωγικότητα και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Βρίσκεται δυτικά του Νομού Χανίων, λίγα χιλιόμετρα πριν την πόλη της Κισάμου και είναι έδρα του καποδιστριακού Δήμου Μηθύμνης. Από τον Πάνω Δραπανιά μέχρι τον κάμπο, την αρχαία Μήθυμνα, τα Νοπήγεια και το Μετόχι, είναι γεμάτος με Εκκλησίες και ιστορικά μνημεία που φανερώνουν την χριστιανική δομή της κοινωνίας του.
Ναοί, όπως του Αγ. Γεωργίου πάνω στα ερείπια της αρχαίας Μήθυμνας του 9ου αι., του Αγ. Παντελεήμονος στα Νοπήγεια του 11ου αι., παλαιές εικόνες που φυλάσσονται στην Ενορία, η ιστορική μικρή καμπάνα του Αγ. Νικολάου του 15ου αι. και η θαυματουργή εικόνα του (του ιδίου αιώνος) μαρτυρούν την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση του Δραπανιά, που φτάνει μέχρι την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μονή Δραπανιανών.


Βαθειά θρησκευόμενη μα και φιλελεύθερη η κοινωνία του Δραπανιά θέλει την καμπάνα του καθεδρικού Ναού της να χτυπά κάθε Κυριακή ασταμάτητα εδώ και αιώνες σεβόμενη ιδιαιτέρως τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο. Η Ενορία Δραπανιά, παρά τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς της σύγχρονης εποχής, που πολλές φορές πηγάζουν από την επανάπαυση των ενοριτών, παρά τη δραματική μείωση του πληθυσμού της λόγω μετανάστευσης αρχικά και αδυναμίας να συγκρατήσει νέους σήμερα, αγωνίζεται να διατηρήσει δεσμούς με τα απόδημα τέκνα της και όσους διαμένουν σε κοντινές περιοχές με την διοργάνωση αποσπερίδων-συνάξεων, την ανακαίνιση των ναών, την ανέγερση του Ενοριακού Κέντρου στην περιοχή, την διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του χωριού, την δημιουργία παιδικής χαράς και με την γενικότερη προσπάθεια να αισθάνονται κατάνυξη, ηρεμία και ανάπαυση οι εισερχόμενοι στους Ιερούς Ναούς.
Στην Ενορία υπάρχουν οι παρακάτω Ιεροί Ναοί:
1. Ι. Καθεδρικός Ναός Αγ. Νικολάου και Εισοδίων Θεοτόκου, πολιούχος του ΔραπανιάΧτίστηκε από το 1850 έως το 1880 και εγκαινιάσθηκε το 1896. Δίκλιτος καμαροσκέπαστος ναός. Έχει αξιόλογα λίθινα στοιχεία στο ιερό Βήμα, στις θύρες, τα παράθυρα το καμπαναριό κ.α. Το περίτεχνο από κυπαρίσσι τέμπλο είναι έργο του Ιωάννου Κουφάκη, φτιαγμένο το 1911, ενώ το επιχρύσωμα και ο χρωματισμός, σύμφωνα με επιγραφή που αποκαλύφθηκε, είναι «Έργον Αγιογραφικού οίκου Αδελφότητος Δανιήλ Μοναχού, Κατουνάκια Αγίου Όρους Άθω 1931». Συντηρήθηκε από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το έτος 2008. Υπάρχουν πολλές εικόνες του 16ου-17ου αιώνος, η δε θαυματουργή εικόνα του Αγ. Νικολάου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν εργασίες αναπαλαίωσης στον Ναό, αφαιρέθηκαν τα πρόσθετα επιχρίσματα της αρχικής κατασκευής και έγινε επίχρυση με θυραϊκή γη για να αναδειχθεί η άριστη λιθοδομή. Το τσιμεντένιο καμπαναριό, που είχε αντικαταστήσει το παλαιό κατεστραμένο από κεραυνό το 1950, κατεδαφίστηκε το έτος 2004 και ανεγέρθηκε νέο, πέτρινο το 2004-2005. Το έτος 2008 διαμορφώθηκε από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το πέτρινο προαύλιο του Ιερού Ναού και δυτικά αυτού δημιουργήθηκε παιδική χαρά-χώρος πρασίνου από την ενορία. Δυτικά του Ναού δωρήθηκε το έτος 2003 παλαιά κατεστραμμένη οικία 143, 23 τ.μ. από την μακαριστή Αντωνία Πατεράκη του Γεωργίου. Στο χώρο αυτό και σε άλλα 110 τ.μ. που αγόρασε η Ενορία ανεγείρει σήμερα καλαίσθητο Ενοριακό Κέντρο 231 τ.μ. μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στο ποιμαντικό έργο της ενορίας καθώς θα είναι πόλος έλξης και συνάντησης των ανθρώπων του τόπου μας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι εργασίες που γίνονται στον καθεδρικό Ναό και γύρω από αυτόν έχουν την έγκριση της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθ’ ότι είναι προστατευόμενο μνημείο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Άγιος Νικόλαος πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου, στις 20 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του αγίου, (στο Ναό φυλάσσεται Ιερό Λείψανο του Αγίου το οποίο μεταφέρθηκε από τον μαρτυρικό Λευΐτη π. Ιωάννη Τσιμπογιάννη, μετά τη μικρασιατική καταστροφή). Το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.
2. Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου 9ου αι. Νοπήγια. Βρίσκεται σε περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες της μινωϊκής και ρωμαϊκής περιόδου από την ΚΕ φορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Μονόχωρος, καμαροσκέπαστος Ναός, ενώ μια καμάρα, κατά μήκος του, τον χωρίζει σε δύο μέρη. Στο εσωτερικό του σώζονται τμήματα αγιογραφικού διακόσμου του 14ου-15ου αιώνος. Εξωτερικά υπάρχει θύρωμα με αγιογραφία και περίτεχνο καμπαναριό.
Περιηγητές του 19ου αιώνα και σύγχρονοι μελετητές, με αφορμή τα λείψανα των Ρωμαϊκών λουτρών, πάνω στα οποία έχει κτιστεί ο Ναός, τοποθετούν στην περιοχή αυτή μια παραλιακή πόλη των ιστορικών χρόνων, την αρχαία Μήθυμνα. Βασικό χαρακτηριστικό του Ναού είναι ότι το Ιερό Βήμα είναι προς το νότο και όχι προς Ανατολάς. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο Βασιλιάς της πόλης Κράτους της Μινωϊκής Ρόκκας έκτισε το Ναό αυτό με το ιερό του στη μνήμη του γιου του, που σκοτώθηκε από κυνηγό, με τόξο, νομίζοντάς τον ως θήραμα και τον αφιέρωσε στη θεά Άρτεμη, θεά του κυνηγιού. Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο, και τελεταία στον Αγ. Γεώργιο. Ο ναός συντηρήθηκε εκ βάθρων το έτος 2003 από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
3. Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος. 11ου αι. Σταυροειδής μετά τρούλου, τρίκλιτος ναός του 11ου αι. (Αγ. Παντελεήμων, Αγ. Σπυρίδων, Αγ. Χαράλαμπος). Ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα της περιοχής, τόποςσχολικών εκδρομών και συνάντησης των ανθρώπων.
4. Ι. Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος. 16ου αι. Ναός Βασιλικού ρυθμού με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς φοίνικες πίσω από το Ιερό Βήμα. Ανακαινίσθηκε εξωτερικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στο εσωτερικό τουέχει εντοπιστεί αγιογραφικό υπόστρωμα και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
5. Ι. Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου. 17ου αι. Πάνω Δραπανιάς. Σπηλαιώδης, μονόχωρος Ναός. Πλαισιώνεται από πολλά σπήλαια και απότομους βράχους. Ασφαλές καταφύγιο για γυναικόπαιδα και κυνηγημένους χριστιανούς στα χρόνια της τουρκοκρατίας και στα νεώτερα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το έτος 2003, μεταφέρθηκε το παλαιό κοιμητήριο και επεκτάθηκε το προαύλιο του.
6. Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννου Ερημίτη. Πάνω Δραπανιάς, Παλαιός. Μονόχωρος Ναός. Η Εκκλησία σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε σε μέρος όπου έμενε ο Άγιος Ιωάννης για λίγο, πηγαίνοντας από τον Αζωγυρέ στο Ακρωτήρι για να μονάσει.
7. Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου19ου αι. Κεντρικός Ναός του Π. Δραπανιά.
8. Ι. Ναός Αγ. ΠαρασκευήςΚτίστηκε το 1887 και αποτελεί το κοιμητήριο του Π. Δραπανιά.
9. Ι. Ναός Πέτρου και ΠαύλουΚτίστηκε το 1993.Η Εκκλησία του οικισμού Φατζιανά με εντοιχισμένη παλαιά Βρύση στον περίβολό του.
10. Ι. Ναός Αγ. Δημητρίου. 19ου αι. Κοιμητήριο Ενορίας Δραπανιά.
11. Ι. Ναός Μετ. Σωτήρος16ου αι. στον οικισμό Ρασουλιανά.
12. Ι.Ν. Αγ. ΓερασίμουΤέλη 20ου αι. Χτίστηκε από τη Μοναχή Αγαθαγγέλη Μπονατάκη.
13. Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού. Χτίστηκε το 1980 από τον Ιωάννη Παπουτσάκη.
14. Ι. Ν. Αγ. ΕιρήνηςΚτίστηκε το 1988 από την Ειρήνη Ελληνιάδου-Μπονάτου και την οικογ. Αντώνη Μπονάτου.
15. Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού. Ανηγέρθη το 2012 απο την οικ. Νικολάου Σκαράκη εταιρία Hellenic Homes.
16. I. Αγ. Ευτυχίου. Οικισμός Μετόχι Δραπανιά.
17.Ι.Ναός Μετ. Σωτήρος. Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητος ο Ιερός Ναός διακονείται από τον εκάστοτε εφημέριο της Ενορίας Δραπανιά.

Ιερείς που διετέλεσαν Εφημέριοι της Ενορίας.
  • Αιδεσ. Χαράλαμπος Σκουλάκης
  • Αιδεσ. Στέφανος Σκουλάκης
  • Αιδεσ. Γεώργιος Ρουκουνάκης
  • Αιδεσ. Ιωάννης Τσιμπογιάννης
  • Αιδεσ. Χριστόφορος Τζανακάκης
  • Αιδεσ. Μιχαήλ Φωτεινάκης
  • Αιδεσ. Στυλιανός Βενεράκης
  • Αιδεσ. Ιωάννης Λουπασάκης
  • Αιδεσ. Ιωάννης Γαροφαλάκης
  • Από 1-10-2002 έως σήμερα π. Αλέξανδρος Φαντάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου