Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Εσπερινός Συγχωρήσεως στην Πατριαρχική Μονή Γωνιάς

gonia siggnomi-2
gonia siggnomi-1

Με την πρέπουσα κατάνυξη τελέστηκε ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή όλου του Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και μεγάλου αριθμού πιστών.
Ο επιχώριος Ιεράρχης κ. Αμφιλόχιος ομίλησε, στο τέλος του Εσπερινού, με θέμα: «ει έχεις καρδιά δύνασαι σωθήναι».
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, μέσα από παραδείγματα του Γεροντικού αλλά και σύγχρονων μεγάλων μορφών της πίστεως μας όπως του Οσίου Παϊσίου και του Οσίου Πορφυρίου, εις την μεγάλη σημασία και αξία της αγάπης για την πορεία προς την σωτηρία.
«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να κατανοούμε στην καθημερινότητα του βίου μας ότι η αγάπη χρειάζεται καρδιά, ότι αν δεν ξεπεράσουμε τα... «συνταγολόγια» της θρησκευτικής ζωής και αν δεν έχουμε ανοιχτή καρδιά να δεχθούμε τον «μανιακό εραστή» των ψυχών μας, τον Χριστό, όπως σημειώνουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, τότε όσο… «ενάρετοι» και αν νομίζουμε ότι είμεθα δύσκολα θα ανοίξουμε την πύλη του Ουρανού».
Αναφέρθηκε δε και εις την Οσία Σοφία της Κλεισούρας, καθώς είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου Της, το οποίο κόμισε προς ευλογία και διηνεκή εναπόθεση ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. «Η Οσία Σοφία, με τις πράξεις και την θεαυγή πολιτεία της, που πολλές φορές προκαλούσε το κοινό αίσθημα, διαμήνυσε στον κόσμο την ματαιότητα των υλικών απολαύσεων και τον προσανατολισμό του ανθρώπου στα άυλα και αεί διαμένοντα», σημείωσε.
Ακολούθησε ο ασπασμός της συγνώμης, όπου οι Ιερείς και εν συνεχεία όλοι οι πιστοί ασπάσθηκαν το Ιερό Ευαγγέλιο, το Ι. Λείψανο της Οσίας Σοφίας και τον Επίσκοπο, ο οποίος προσέφερε σε όλους, Εικόνα της Οσίας Σοφίας και θυμιατά «για να ανεβαίνει η προσευχή μας ως θυμίαμα στον Ουρανό», προτρέποντας τους πιστούς καθημερινά να θυμιάζουν τις οικείες τους και τα πρόσωπα της οικογένειας των.
«Ας γίνει για όλους μας η περίοδος αυτή της Μ. Σαρακοστής ένα παράθυρο για να μπορούμε να κοιτάξουμε την Βασιλεία του Θεού», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
gonia siggnomi-4

gonia siggnomi-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου