Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ιερά πανήγυρις Αγίου Χαραλάμπους ( Νωπήγεια) Παρασκεύη 10 Φεβρουαρίου
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στα Νωπήγεια (Αριστερό κλίτος του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος). Την παραμονή στις 4:30 μ.μ. θα τελεσθεί Εσπερινός και την ημέρα της εορτής Όρθρος - Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα τελεσθεί Όρθρος - Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δραπανιά.


Haralambos.jpg
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του είναι λίγα. Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ.. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκϊανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.), πιθανώς στην Αντιόχεια του Μαίανδρου.
Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα επίσης γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.
Τμήματα της κάρας του φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας, καθώς και στην Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.
Είναι Πολιούχος Άγιος στα Φιλιατρά, την Πρέβεζα, τον Πύργο, την Κέα, την Κρήνη (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας και της πόλης του Ληξουρίου Κεφαλλονιάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου