Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αποσπερίδα για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ενορίας Αγίου Νικολάου Δραπανιά Κισάμου στο καλαίσθητο και ζεστό Ενοριακό Κέντρο Δραπανιά. Ο εφημέριος της ενορίας Αιδεσιμολογιότατος πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Φαντάκης αφού καλωσόρισε τον κόσμο ευχαρίστησε τους ενορίτες για την αγάπη τους και την συμμετοχή τους στο έργο της ενορίας στην συνέχεια παρουσίασε τον διακεκριμένο ομιλητή της βραδιάς Δρ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη...Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αποσπερίδα για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ενορίας Αγίου Νικολάου Δραπανιά Κισάμου στο καλαίσθητο και ζεστό Ενοριακό Κέντρο Δραπανιά. Ο εφημέριος της ενορίας αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Φαντάκης αφού καλωσόρισε τον κόσμο ευχαρίστησε τους ενορίτες για την αγάπη τους και την συμμετοχή τους στο έργο της ενορίας στην συνέχεια παρουσίασε τον διακεκριμένο ομιλητή της βραδιάς Δρ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη...
 Παρέστη και χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Παρτσαλάκης.

 Τυχερή της βραδιάς που βρήκε το φλουρί η Ευαγγελία Τζωρτζάκη του Ευαγγέλου από το Κόκκινο Μετόχι Δραπανιά.
Ο Kostas Chartzoulakiς :έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο:facebook

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση!
Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ενορίας Αγίου Νικολάου Δραπανιά Κισάμου κάθε χρόνο αποτελεί γεγονός συνεύρεσης των κατοίκων αλλά και χωριανών που μένουν σε άλλες περιοχές. Φέτος είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής με θέμα 'Το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας και οι ορθές γεωργικές πρακτικές'. Η εκδήλωση έγινε στην σύγχρονη και ζεστή αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου, που με πολύ προσπάθεια δημιούργησαν ο π. Αλέξανδρος Φαντάκης και το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον για ενημέρωση έντονο. Βασικά σημεία της ομιλίας μου:
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αυξάνει παράλληλα με την κατανάλωση. Η Ιταλία που επέλεξε την ποιότητα, έχει υψηλές τιμές.
Μεσοπρόθεσμα η εμφάνιση των νέων χωρών δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες προσφοράς-ζήτησης που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα συνεχίσει να απευθύνεται στην ταχύτατα διευρυνόμενη εσωτερική τους αγορά.
Με δεδομένο τα δομικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ελαιο-καλλιέργεια δεν μπορεί να «παίξει» με αξιώσεις με ανταγωνιστικό κόστος στη ‘μαζική παραγωγή’ έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Ο στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η ποιότητα και η ασφάλεια του παραγόμενου έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Υπάρχουν το γενετικό υλικό (ποικιλίες) και οι εδαφο-κλιματικές συνθήκες για να επιτευχθεί ο στόχος. Όμως, δεν φτάνουν. Στη νέα τάξη πραγμάτων είναι απαραίτητες οι γνώσεις, η επιστημονική έρευνα, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η επιχειρηματική οργάνωση (ομάδες παραγωγών) και η έρευνα της αγοράς.
Η εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης (ολοκληρωμένη, βιολογική) εξασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου με ταυτότητα και έτσι διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα μη-πιστοποιημένα προϊόντα και γίνονται πιο ανταγωνιστικά στην αγορά.
Επιπλέον, η οργάνωση των ελαιοπαραγωγών σε βιώσιμους συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών θα συμβάλει στην εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης και θα αυξήσει την διαπραγματευτική δύναμη, λόγω ποσότητας και ποιότητας του προϊόντος στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε μαγικές λύσεις για να πάρουμε την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει το κρητικό και ελληνική ελαιόλαδο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να παραμένουμε ‘’κολλημένοι’’ σε ξεπερασμένα σχήματα και πρακτικές. Πρέπει να προχωρήσουμε με εντατικούς ρυθμούς και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος γιατί η απόσταση από άλλες ανταγωνίστριες χώρες, που προχωρούν με σχέδιο, ολοένα και μεγαλώνει.
Η ποιότητα να γίνει στρατηγικός στόχος. Όχι με ανακοινώσεις και ευχολόγια. Με αλλαγή νοοτροπίας από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα (παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, εξαγωγείς) και με σχεδιασμό και στοχευμένες ενέργειες από την πολιτεία, όπως τεχνική στήριξη παραγωγών, έλεγχο πιστοποίησης διαδικασιών παραγωγής, έκθλιψης και τυποποίησης, οικονομικά κίνητρα για προβολή και εξαγωγές.
Και βέβαια η βραδιά έκλεισε με πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα. Τους ευχαριστώ όλους και θα είμαι πάντα στη διάθεσή τους!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ... δυο λόγια για τον καλεσμένο μας:

Βιογραφικό Σημείωμα Κ. Χαρτζουλάκη

  Ο Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Κίσαμο Χανίων Κρήτης το 1952. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής της Αθήνας και κάτοχος διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας. Εργάστηκε από το 1980 ως γεωπόνος-ερευνητής σε θέματα άρδευσης των καλλιεργειών και διαχείρισης νερού στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά, Κρήτης και από το 2006 μέχρι το 2013 διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου.
Έχει δημοσιεύσει 68 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 260 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει οργανώσει 3 παγκόσμια συνέδρια στα Χανιά για την το άρδευση των καλλιεργειών (8-13/9/1996), τη κλιματική αλλαγή (27/5-4/6/2003) και την ελαιοκαλλιέργεια (30/10-4/11-2011) και ένα εθνικό συνέδριο για την Αγροτική Παραγωγή στο Νέο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον’ (23-26/10/2007).
Έχει συμμετάσχει σε 38 ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Είναι εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, σύμβουλος σε προγράμματα διαχείρισης νερού και ανάπτυξης της ελαιοκομίας στη Κίνα, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Τυνησία και Αίγυπτο και προσκεκλημένος ομιλητής σε πάνω από 250 διεθνή και εθνικά συνέδρια και ημερίδες.
Είναι εκδότης του βιβλίου ‘Ακολουθώντας τα Αποτυπώματα της Ελιάς’ και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ‘Ελευθεροτυπία’, ‘Τα Νέα’, ‘Εξουσία’ ‘Real News’, ‘Παραγωγή’, ‘Χανιώτικα Νέα’, ‘Κήρυξ’, Άγώνας’ και ‘Πατρίς’.
Διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS),  μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και πρόεδρος του Δ. Σ. του Δ. Κισάμου (1981-1984).
Για το ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς τιμήθηκε από την Διεθνή Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS), το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), την Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (ΕΓΜΕ) και το Σύλλογο Κισαμιτών Αττικής.

  Μετά την χρήσιμη και τεκμηριωμένη ομιλία ακολούθησε συζήτηση και πολλά νόστιμα εδέσματα προσφορά  των ενοριτών και των κυριών της ενορίας μας που ακούραστα διακονούν δωρεάν επί σειρά ετών φροντίζοντας για την ευταξία και την καθαριότητα των Ιερών Ναών και του Ενοριακού μας Κέντρου. 

Ευχαριστούμε: Οινοποιείο Αφοί Πνευματικάκη, ΑΣΠΕΡΣΑ Α.Ε. βιολογικά προϊόντα.


ο ομιλητής έχει κερδίσει το ακροατήριο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου